Expedice Karakoram je týmová soutěž v lanovém centru Praha, které se začátkem října zúčastnilo na 40 dětí 6. a 8. tříd ZŠ Netvořice. Soutěž simuluje výpravu na nejvyšší vrcholky světa – třeba zrovna do pohoří Karakoram (to je v Asii, nejvyšší vrcholek je známá K2). 

Úkolem šestičlenných týmů bylo překonat co nejvíce lanových překážek, natažených cca 10 m nad zemí. Ty navíc měly různou obtížnost pro zdolání. Ale soutěž nebyla jen o lezení. Body se daly získat i dalšími aktivitami, které rozvíjely vzájemnou spolupráci, důvěru, logické uvažování a rozhodování. Velká část doprovodných aktivit směrovala na odbojovou činnost za II. světové války.

Nejlepších výsledků tak dosahovaly ty týmy, které se mezi sebou dokázaly domluvit a vymyslet co nejefektivnější taktiku a zapojit hlavu, v kombinaci s obratností, odvahou a schopnost překonat sama sebe.

Řeknu vám, že když jsme přicházeli k lanovému centru, tak jsem zaslechl i hlášky typu: „To je nějaké malé …“, „Čekal jsem to vyšší …“. To ale trvalo jen do vylezení na první překážku. Jó – z výšky vše vypadá úplně jinak …! Navíc se vše na lanech pořádně houpe. Někteří to napoprvé i vzdali. O to více si ale cením toho, že překonali strach (který je naprosto přirozený) a pustili se i do dalších překážek.

Naše první zkušenost v lanovém centru byla podpořena i doslova výstavním počasím – vymetená obloha a nádherně teplý den. To se projevilo i v bodovém ohodnocení, kde týmy žáků ZŠ Netvořice dosáhly skvělých výsledků, z mého pohledu až nečekaných!

Zúčastněným dětem děkuji za pěkné okamžiky při smysluplně strávené týmové soutěži. Mám z vás radost!

Mgr. David Gajdošík, ZŠ Netvořice

Expedice Karakoram