V polovině října zavítali žáci 7. ročníku až do dalekých Jeseníků na svůj týdenní adaptační a ozdravný kurz. Hlavním cílem bylo poznat se navzájem v jiném, než jen školním prostředí, zažít se při jiných aktivitách než nabízí klasické školní prostředí.

Na svou týdenní misi jsme vyrazili v neděli 10. října 2021 a to netradičně – vlakem. Cesta byla dlouhá, ale inspirující. Objevili jsme, že i cesta může být cíl a může tak nabídnout řadu poznání.

Na chatu, kde jsme byli ubytováni, jsme z nádraží museli ještě cca hodinku dojít. Ano, všechno s sebou, pěkně na zádech a po svých. Po ubytování jsme si zahráli pár her a šli spát.

Další den nás čekala vymetená obloha se spoustou sluníčka. Tento krásný den byl věnován výstupu na nejvyšší vrchol Moravy – na Praděd. Zpočátku to vypadalo, že výstup údolím Bílé Opavy snad ani nezvládneme. Převýšení bylo pořádné, ale sluníčko nás táhlo výš a výš. Na konec jsme náročný výstup zvládli.

Následují den se počasí změnilo a pořádně se ochladilo. Trasa naší túry byla taky opačná. Autobusem jsme se tentokrát vyvezli nejvýš, kam to šlo a pak se vydali po svých opět k Pradědu. Následně jsme sestupovali. Trasa vedla přes horskou chatu Švýcárna a hluboké údolí se spoustou vodopádů. Ten největší se jmenoval příznačně – Vysoký vodopád.

Pěkné překvapení nás čekalo hned po výstupu z autobusu. Byl to první letošní sníh.

Další den pršelo a pršelo. Nám to ale nevadilo. Dopoledne jsme věnovali hrám a odpoledne skvělému koupání na bazéně v Bruntále.

Následující den byl vskutku zajímavý. Naše kroky nás dovedli do Velkých Losin na exkurzi do místní papírny, kde se dodnes vyrábí papír ručně.

Následně nás čekal „vrchol“ našeho pobytu – exkurze do přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. To bylo velice zajímavé i poučné. Není se čemu divit – tato vodní elektrárna patří k největším v Evropě. Její největší zajímavostí je to, že je prakticky celá vybudována uvnitř kopce. Krásně tak zapadá do nádherného prostření CHKO Jeseníky. I proto vyhrála anketu o 7 nejlepších divů České republiky.

Poslední den byl již tradičně věnován úklidu a cestě vlakem zpět.

Děkuji žákům 7. ročníku za smysluplně strávený týden, který nás obohatil množstvím nových podnětů a poznání.

David Gajdošík, třídní učitel

Adaptační a ozdravný pobyt žáků VII. třídy