Vyjeli jsme kolem 7:20 od zastávky Netvořice pošta směr Jílové u Prahy, kde jsme s nadšením vystoupili a šli v brutálním lijáku pár metrů do místního učiliště.

Úspěšně jsme dorazili do SOU a mile nás tam přivítala jedna paní (zaměstnanec SOU). Poté co nás přivítala, tak jsme si skočili prohlédnout některé třídy. Tak nějak jsme se procházeli po škole a prohlédli jsme si i jejich nádhernou tělocvičnu, kterou jim asi všichni závidíme. 

Po prohlídce školy jsme se všichni přesunuli do místnosti, kde nám místní zástupkyně pověděla, co se bude dít. Následně přišel pan ředitel, který nás mile uvítal a řekl nám něco o historii této školy. Po instrukcích, co máme dělat, jsme se nadšeně vydali cestou do kuchyně. Tam nás uvítala parta holek, rozdělili jsme se do 2 skupinek po třech a začali jsme makat. Naše skupina vyráběla jednohubky a skupina číslo 2 začala dělat langoše. Měli jsme tam mírumilovný dozor, se kterým jsem byl naprosto spokojen. Potom, co jsme dodělali jednohubky, tak nám je pan učitel skoro všechny snědl, ale nám to nevadilo, protože jsme to dělali rádi. Skupinky se náhle prohodily a my jsme začali dělat langoše. Bylo to celkem jednoduché, a nakonec jsme si to i všichni snědli, což bylo fajn.

Poté, co jsme si pochutnali na vynikajících langoších, tak jsme se přesunuli do místnosti, kde se konala převážně výroba sladkostí atd … Tam jsme nejprve zdobili takové cukrové kolečko, pak linecké kolečko, a nakonec jsme zdobili čokoládový muffin. Opět, jako minule, jsme si na tom moc dobře pochutnali.

Poté jsme se přesunuli do místnosti, kde se žáci učili, jak se stát dobrým číšníkem či barmanem. Pozorně jsme sledovali, jak nakrájet jablko či banán abychom se ho nedotkli rukou. Za mě to bylo to nejnudnější na této škole. Dál nám tam jeden žák, jménem Michal, ukázal speciální příbory na speciální jídla. Na závěr nám jeden šikovný žák ukázal, jak se skládají ubrousky. To mě zaujalo z tohoto oboru nejvíce.

Následně jsme se se školou rozloučili. Vyrazili jsme ven do deště na autobusovou zastávku, odkud jsme jeli směr Týnec nad Sázavou, kde jsme přestupovali na další autobus směr Netvořice, kam jsme dorazili okolo 11:45 hod. 

Tento výlet se mi moc líbil a rád bych si to někdy zopakoval. Proto hodnotím 6/10.

Vilkner David (8.třída)

Exkurze do SOŠ a SOU Jílové u Prahy