V úterý 4. 4. 2023 navštívili osmáci a deváťáci kino v Neveklově, kde shlédli hodinový film o Nicholasu Wintonovi.

Ráno jsme jeli autobusem z Netvořic přímo do Neveklova. Autobus byl celkem plný, ale cestu jsme zvládli. Po náročné cestě autobusem jsme šli do kina, kde na nás čekal pan uvaděč. Ten nás posadil do posledních dvou řad a už stačilo počkat na zbývající děti z jiných škol. Když už byl sál celkem plný a všichni žáci a učitelé se posadili, pan uvaděč řekl pár slov k úvodu a pustli nám film.

Film byl sám o sobě zajímavý, ale nejvíc mě dojímalo, když jsem si uvědomila, že to všechno byla pravda a všechno se to stalo. Totiž Nichky Winton byl člověk, který před druhou světovou válkou vozil děti vlakem z Československa do Anglie, kde byly v bezpečí. Nejzajímavější však bylo, že to 50 let to nikomu neřekl, a až když jeho manželka našla na půdě knihu výstřižků, tak zjistila, co se dělo v Nichkově minulosti.

Nicholas dokázal přepravit 669 dětí do Anglie a ty díky němu přežily. Převést tolik dětí však nebylo jen tak. Musel sehnat fotky všech dětí, poslat fotky do Anglie, aby si adoptivní rodiče vybrali, jaké dítě chtějí. Každému dítěti bylo nutné dát číslo, se kterým do Anglie pojede, a hlavně potřeboval peníze, kterých nebylo dost, ale on je dokázal sehnat a děti do Anglie dostat. Posledních 200 dětí však nedokázal do Anglie dopravit, jelikož začala válka.

Po skončení filmu jsme měli prostor na otázky a poté nám pan průvodce vyprávěl, jak se sám potkal s Nichkym Wintonem a o čem spolu mluvili.

Cesta autobusem z Neveklova do Netvořic už byla pohodlnější, na každého vyšla sedačka a každý si mohl sednout. Bohužel výlet byl jen na čtyři hodiny, a tak jsme museli na ORV a tělocvik ještě do školy.

Výlet se mi líbil, film byl zajímavý a trochu i dojemný. Sice sedačky v kině nebyly úplně příjemné, ale jsem ráda, že nás tam pan učitel Gajdošík vzal. Jen bychom asi uvítali, kdyby to šlo protáhnou na celý den.

Marie Bartáková, 8. ročník

Nicholas WINTON – beseda